Onboarding

    De integratie van de nieuwe medewerker met de organisatie zal een stuk effectiever verlopen bij een goede onboarding. Ook zal het verloop van de nieuwe medewerkers een stuk lager zijn. Onderzoeken laten zien dat dit ook zo is. Ook als de samenwerking tussen de nieuwe kandidaat en het team minder goed verloopt, krijgen we door de Pre boarding (inventarisatie en werving en selectie), de onboarding en de Team Development Case inzicht over waar dingen goed en minder goed zijn gegaan.

     

    Vaak zal blijken dat het niet zo zeer aan de kandidaat ligt, maar aan de tekortkoming van de employee journey. HIerachter kan dan bijvoorbeeld weer een onveilige werkomgeving ten grondslag liggen. 


      Onderdelen

      Deze stap bestaat uit verschillende onderdelen

      • ,Onboarding advies, Coördinatie & Checklists
        • Veel organisaties hebben hun Onboarding proces onvoldoende ingericht. Het is belangrijk om goed en specifiek na te denken over dit proces, zodat de nieuwe medewerker zich thuis voelt. Daarnaast is het belangrijk om dit proces goed te coördineren en de checklist op te volgen. 

      • Individuele Coaching
        • Er zijn vooraf afspraken gemaakt over het Onboarding proces, de ontwikkelpunten van het team en van de nieuwe medewerker, specifieke onboarding opdrachten en het inzichtelijk maken van de werkzaamheden. Wij reflecteren de nieuwe medewerker op dit proces. 

      • Team coaching
        • De teamdynamiek verandert bij de start van een nieuwe medewerker. Het is belangrijk dat het onboarding proces goed verloopt en dat er aandacht is voor mogelijke ontwikkelpunten. Dit zal de betrokkenheid binnen het team vergroten en het verloop verlagen.

      Functionele Onboarding

      De functionele onboarding richt zich op het snel en effectief integreren van de medewerker in de organisatie door praktische en operationele aspecten van het werk duidelijk te maken. Het doel is om de medewerker vanaf dag één goed uitgerust en voorbereid te laten beginnen. Dit omvat:

       

      • Werkplek en faciliteiten: De medewerker krijgt een goed ingerichte werkplek met alle benodigde ICT-middelen en toegang tot systemen, zodat hij of zij meteen aan de slag kan. Dit zorgt voor een vlotte en efficiënte start en voorkomt vertragingen door technische problemen.
      • Werkprocessen en afdelingen: De nieuwe medewerker krijgt inzicht in de structuur van de organisatie en de manier waarop werkprocessen verlopen. Dit helpt hen om snel te begrijpen waar hun verantwoordelijkheden liggen en hoe ze effectief kunnen samenwerken met andere afdelingen.
      • Rol- en doelafspraken: Duidelijke verwachtingen worden gecommuniceerd m.b.t. de rol van de medewerker en de doelen die behaald moeten worden. Het stellen van meetbare doelen helpt om richting en focus te geven, waardoor medewerkers zich sneller richten op wat van hen verwacht wordt.
      • Vergaderstructuren en overlegmomenten: De nieuwe medewerker wordt geïntroduceerd in de vergaderstructuren en overlegmomenten binnen het team en de organisatie. Dit zorgt ervoor dat ze vanaf het begin weten hoe de communicatie verloopt en hoe ze deel kunnen nemen aan de besluitvorming.

      Socialisatie

      Socialisatie is net zo belangrijk als functionele onboarding, omdat het de nieuwe medewerker helpt om zich te integreren in de bedrijfscultuur en zich verbonden te voelen met collega’s. Het doel is om niet alleen de technische vaardigheden over te dragen, maar ook om de nieuwe medewerker zich welkom en gewaardeerd te laten voelen binnen de organisatie. Dit proces omvat:

       

      • Mentoring en buddy-systeem: De nieuwe medewerker wordt gekoppeld aan een mentor of buddy binnen het team. Dit biedt de mogelijkheid om vragen te stellen, advies in te winnen en sneller het gevoel van verbondenheid te ervaren. Het helpt ook bij de culturele integratie.
      • Teambuilding: Op deze manier wordt het vertrouwen en de communicatie binnen het team versterkt. Dit zorgt ervoor dat de medewerker zich sneller op zijn gemak voelt en gemakkelijker samenwerkt met zijn of haar collega's.
      • Erkenning en feedbacksessies: Regelmatige feedback en erkenning zijn essentieel om een gevoel van waardering te creëren. Het geeft de medewerker inzicht in hoe zij het doen en waar ze kunnen verbeteren. Positieve erkenning verhoogt de motivatie en de betrokkenheid.
      • Kennismakingsgesprekken met sleutelfiguren: De medewerker wordt geïntroduceerd aan belangrijke sleutelfiguren binnen de organisatie, zoals leidinggevenden, andere afdelingen en belangrijke stakeholders. Dit helpt bij het opbouwen van een breed netwerk binnen de organisatie.

       

      Team Development Case: Ook in de socialisatiefase werkt de medewerker aan een realistische team case die hen helpt om zich verder te ontwikkelen binnen de teamdynamiek en bij te dragen aan de oplossing van een praktisch probleem.


      “It is not the strongest of the species that survive, nor the most intelligent, but the one most responsive to change.”
      Charles Darwin