De integrale mens

 

Het is belangrijk dat mensen zich niet alleen bewust zijn van en gezien worden in hun cognitieve intelligentie, maar ook van hun fysieke, affectieve, spirituele en sociale intelligentie. Het systeem waarin mensen zich bewegen is hierbij essentieel voor het goed functioneren.


Het cognitieve aspect

De cognitieve dimensie gaat over ons denkvermogen en het verwerken van kennis (IQ). We vergaren kennis, onthouden deze en passen die toe. Hier ontwikkelen we ons onafhankelijk denken, intelligentie, doelen, geheugen en visie. Te veel nadruk op het cognitieve leidt tot starre denkpatronen en het zoeken naar houvast in analyses en controle. Dit kan concentratieproblemen en mentale overbelasting veroorzaken.

Het fysieke aspect

Ons lichaam ondersteunt ons, en daarom moeten we er goed voor zorgen. Het fysieke gaat over het zichtbare en tastbare, inclusief ons gedrag. Managers moeten zorgen voor goede werkomstandigheden en materialen. Aandacht voor deze dimensie betekent luisteren naar je lichaam, lichaamstaal begrijpen, en zorgen voor gezonde voeding, voldoende beweging en ontspanning. Te veel of te weinig focus op in dit aspect leidt tot over- of onderbelasting van het lichaam, spanning, vermoeidheid en/of fysieke klachten.

 

Het affectieve aspect

In deze dimensie verbinden we ons met ons gevoel. Dit vraagt om zelfkennis en het begrijpen van emoties en overtuigingen die in het verleden zijn gevormd. Het affectieve aspect gaat om het luisteren naar je innerlijke wijsheid, empathie en zelfacceptatie. Vastzitten in dit aspect kan leiden tot emotionele onbalans, lichamelijke pijn door opgekropte gevoelens en ineffectieve reactiepatronen.

 

Het spirituele aspect

Dit aspect draait om onze diepste waarden, betekenis en zingeving. Het gaat om verbondenheid met anderen en iets groters dan onszelf. We nemen verantwoordelijkheid voor ons leven, geïnspireerd door innerlijke motivatie en zingeving. Ontwikkeling in dit aspect betekent jezelf worden en bewust aanwezig zijn. Vastzitten hierin leidt tot zinloosheid, cynisme of een behoefte om anderen te overtuigen in plaats van te inspireren.

 

De sociale- & Systemische dimensie

Mensen zijn sociale wezens. We hebben behoefte aan verbinding. Iedereen leeft binnen een bepaalde context van sociale systemen zoals gezin, werk en vrienden. Managers moeten niet alleen hun eigen sociale context begrijpen, maar ook die van hun medewerkers. Gebeurtenissen binnen deze sociale context beïnvloeden vaak de andere dimensies van ons functioneren.


De integrale mensgerichte organisatie

Het is voor organisaties steeds belangrijker om mensen niet als werknemer te zien, maar als "integrale mens". Privé en werk zijn niet gescheiden. En de mens is niet alleen zijn ratio en zijn analytisch vermogen. Organisaties zijn (onbewust) nog vaak teveel ingericht vanuit het "mechanische wereldbeeld" waarin organisaties niet meer zijn dan machines waarin processen, hiërarchieën, stucturen en efficiency centraal staan.

In dit tijdperk is echter efficiency van processen (operational excellence) niet meer de belangrijkste succesfactor. In deze snel veranderende wereld zijn flexibiliteit, innovatie, purpose en mensen de belangrijke centrale thema's voor succes. Dit vergt een andere organisatiecultuur met andere waarden. Wij noemen dit de "Dappere Organisatie". 

 

Organisaties die zitten vaak systemisch vast in een oud paradigma van organiseren. Er zijn verschillende organisatie paradigma's die in de loop der tijd zijn ontstaan. Te veel focus op oude paradigma's kan tot grote uitdagingen leiden. Dit zien we nu ook gebeuren door het grote verloop en verzuim van medewerkers. Lees hier meer over de Integrale visie op organisaties vanuit "Organisatie paradigma's".


"If you put good people in bad systems, you get bad results. You have to water the flowers you want to grow.”
Stephen Covey